Обережно! Шукаємо роботу

Обережно! Шукаємо роботу

Шукаємо роботу без ризиків

Кожен з нас може витратити чимало часу, нервів і, навіть, коштів на пошук роботи або іншого джерела заробітків, але тільки згодом зрозуміти, що його просто ошукали. Наші час і зусилля будуть використані іншими, а замість заробітків нам доведеться тільки підраховувати моральні та матеріальні збитки.

Способів шахрайства у сфері працевлаштування десятки й сотні. Всі описати – забракне і товстої книги. Але знати основні підходи недоброякісних роботодавців – варто.


Отже, найтиповішими способами обману на ринку праці є такі:

1. «Піраміди». Вас запрошують на співбесіду, нерідко це відбувається через далеких знайомих або родичів, яких Ви бачите не частіше кількох разів на рік. Вам красиво розповідають про перспективний напрямок, про бізнесове «ноу-хау», про купи грошей, які лежать у Вас під ногами. Там Ви купуєте рекламний буклет, чи здаєте гроші на першу партію цінного товару і т. д. і т. п., в кінцевому результаті, стаєте просто черговим покупцем великої партії сумнівного товару чи стаєте тим посередником, який має приводити на співбесіди потенційних «щасливчиків». Одиницям вдається на цьому заробляти, але якщо Ви далеко в «хвості» цієї піраміди, то прибутків великих точно не очікуйте.

2. "Динамо-випробування". Вас уже ніби взяли на роботу, але на три вакансії є четверо рівноцінних претендентів, і треба ще когось відсіяти. Але шанси у вас порівняно високі. Вас хочуть побачити в ділі. Вам призначають день, а то й два-три, коли Ви попрацюєте на умовах випробувального терміну. Ви всі, а Вас було не четверо, а тридцять четверо, відпрацювали по два-три дні, а потім ми сказали Вам: «Даруйте, Ви нам не підійшли». А знаєте, чому? Тому що роботу за ці дні Ви вже виконали. Більше не треба. І виконали ви її безплатно. Особливо стережіться таких пропозицій, вантажники, будівельники, друкарки, перекладачі.

3. "Зі світу по нитці". Вам телефонують із кадрового агентства. Терміново треба прибути туди, є вакансія. Саме для Вас. Ви мчите, заповнюєте договір, платите 50 грн., приходите за адресою. Там таких, як Ви – три десятки. Довга справа – співбесіда, хоча й формальна. З нічим усі повертаються назад до агентства. А там… Там усім, хто не «пройшов» на посаду, повертають гроші. Правда, не 50, а тільки 35 грн. 15 за «проведену роботу» – дзвінки, друкування договору, поновлення в базі даних…

Отже, одне з основних правил під час пошуку роботи – нікому не платіть. Як правило, кадрові агентства беруть плату не з шукачів, а з працедавців. Якщо ж ви звертаєтеся напряму в компанію, платити також нема за що – ви прийшли сюди заробляти гроші, а не витрачати.

За що можуть попросити шахраї? Варіантів декілька – за навчання («Ось навчимо вас техніці дзвінків клієнтам, і ви одразу почнете заробляти»), за будь-які матеріальні цінності, які вам надають («Потрібно залишити завдаток за косметику, яку ви будете пропонувати) або за робочі інструменти (наприклад, базу даних клієнтів).

4. "Не виконали норму". Бігає бідолашний торговий представник по магазинах, шукає страховий агент клієнтів, показує до вечора рієлтор-початківець квартири… а на роботу не взяли нікого з них. З одного боку, «не виконали норму». З іншого, заздалегідь відомо, що таку норму не можна виконати. Так і заплановано. А фірма завжди у виграші.

5. "Міні-оклад". Працівника беруть на роботу, але на мізерну зарплату. Аргументи щодо цього. Звітність, перевірки, але через місяць зарплату офіційно підвищать у кілька разів. Якщо Ви клюнули – така ваша доля. Місяць мине, вже два, але от ще одна перевірка, вже остання – з центрального офісу… І триває вона чомусь уже другий місяць… І не спаде Вам у голову «Що може регіональний офіс приховувати від центрального? Невже тут щось нечисто?». А перевірки просто нема. Але Вам набридло, і Ви звільняєтесь. А Вам раптом кажуть: «Ой, а все вже минуло, ми хотіли Вам завтра запропонувати переукласти договір, Ваша зарплата збільшується у вісім разів. Ось уже й наказ директор підписав. Шкода, що Ви звільняєтеся».

6. Великі гроші і мінімум вимог. Уважно читайте оголошення. За справжньою вакансією стоять вимоги. Втікайте від вакансій на зразок: “Потрібний менеджер по туризму, освіта і вік значення не мають, зарплата 1000 доларів, гнучкий графік”. тел. ***-***-**-**, запитати Вікторію Іванівну”. Велика обіцяна платня і мінімальні вимоги до майбутнього працівника – це дуже схоже на обман, або робота пов’язана з нелегальною діяльністю, або Вас хочуть просто заманити, щоб згодом використати. Під час пошуку роботи дотримуйтеся логіки: чим вища обіцяна у вакансії зарплата, тим більш високими повинні бути вимоги до претендентів. Загальні фрази «офісна робота», «потрібен керівник» також повинні Вас насторожувати.

7. Матеріальна відповідальність.  Ура, Вас взяли на роботу! Не поспішайте радіти, адже Ви обрали посаду, де передбачена матеріальна відповідальність. Минає місяць, проводять ревізію. У Вас – недостача. І може трапитися, що на чималу суму. Як це сталося? - Ви і самі не розумієте. У «кращому» випадку власник Вам пропонує: йдете від нас геть без зарплати і розходимося полюбовно, або, якщо роботодавець зовсім зухвалий, то може поставити Вас перед фактом, що потрібно закривати суму із наступних заробітних плат. І якщо Ви довірлива людина, то будете працювати на такого «добродія» довго і нудно за символічні копійки. Отже, обережно з матеріальною відповідальністю.

Під час працевлаштування не забувайте розпитувати, міркувати, аналізувати інформацію, співставляти всі «за» і «проти», радитися з іншими людьми, збирати інформацію про роботодавця, уважно читайте, що підписуєте, будьте уважні до дрібниць, не бійтеся відстоювати свої права, перепитуйте, якщо щось для Вас незрозуміло, не ведіться на відверто нереальні обіцянки. Під час працевлаштування запитуйте про трудовий договір. Солідні працедавці не уникають від своїх прямих обов’язків укладати нормальний трудовий договір, а ось липові працедавці будуть відкладати це у довгу шухляду. Звісно, бувають і винятки з правил. Інколи навіть солідні компанії пропонують оформити деякі види робіт (проектні або разові) по договору підряду чи авторського замовлення тощо, але в будь-якому випадку все відбувається згідно чинного законодавства.

Отже, ви вже володієте необхідними знаннями. Запрошуємо в рубрику "Пропонуємо роботу".

Підписка на газету

Підпишись на електронну версію газети "ЗР-Інформ"!

Більше оголошень та рекламних пропозицій - в тижневику "ЗР-Інформ"!   Публічна угода / Оферта

Адреса редакції "ЗР-Інформ": м. Коломия, вул. Петлюри, 13, тел. 099-909-81-24, (03433)5-09-90.

оголошень
58
рубрик
44
регіону
магазинів